Tässä sitä nyt ollaan, kotiäititaipaleen viimeisellä etapilla. Maanantaina juoksen jo tukka putkella tiukkojen aikataulujen orjana. Itse olen tämän ajankohdan kuitenkin valinnut tälle uudelle elämänvaiheelle joka kuitenkin olisi joskus edessä. Minusta on mukavaa palata työelämään.

Koko viikko ollaan käyty päiväkodissa piipahtelemassa ja tutustumassa. Koska blogimme on julkinen niin en halua kaikkia ajatuksiani tuoda julki jotka liittyvät tyttöjen päiväkodin aloitukseen. Suurin huolenaiheeni liittyy kuitenkin päiväkodin toimintaan ja henkilökuntaan, yleisesti ottaen koko kunnalliseen päivähoitoon joka tuntuu olevan ihan "pulassa" etenkin täällä Espoossa. No, meidät tytöt saivat kuitenkin paikkansa päiväkodista joten ei kai auta ainakaan vielä valittaa.

HS kirjoitti Espoon päivähoitotilanteesta seuraavaa:

Espoossa päivähoitoon yllättävän paljon lapsia

Julkaistu: 7.8.2008 04:00

JUHANI NIIRANEN / HS

Päivähoitoon tulevien lasten määrä on pompannut Espoossa rajusti ihan uudelle tasolle puolessatoista vuodessa. Erityisesti alle 3-vuotiaiden lasten äidit lähtevät kiihtyvään tahtiin töihin.

"Tämä on aivan käsittämätöntä. Muutos alkoi näkyä viime vuoden alussa ja se on vain kiihtynyt", päivähoidon johtaja Titta Tossavainen sanoo.

Päivähoidossa olevien lasten määrä on tänä vuonna kasvanut 900:lla ja viime vuonna 500:lla. Kaikkiaan päivähoidossa on 13 000 lasta.

Tossavainen arvioi, että päivähoitoikäisistä lapsista 71 prosenttia on tämän vuoden lopussa päivähoidossa. Vielä kaksi vuotta sitten osuus oli 65 prosenttia.

Espoon tilanne on poikkeuksellinen, sillä koko maassa vain noin puolet näistä ikäluokista on päivähoidossa.

"Muutos on niin raju, että mikään päivähoidon suunnittelu ei kykene vastaamaan tällaiseen. Aiemmin päivähoitoa pystyttiin suunnittelemaan hyvin väestönkasvun mukaan, mutta nyt on kyse muutoksesta perheiden käyttäytymisessä. En tiedä, miten siihen voisi varautua."

"En keksi muuta selitystä kuin sen, että koulutettu väki haluaa luoda uraa", Tossavainen sanoo.

Espoolaiset ovat selvästi koulutetumpia kuin suomalaiset keskimäärin. Espoossa yli 40 prosentilla on korkeakoulututkinto, kun koko maassa se on keskimäärin vain 25 prosentilla. Korkeakoulututkinto tai toisen asteen tutkinto on espoolaisista yhteensä 79 prosentilla, kun vastaava osuus muualla maassa on 56 prosenttia.

Päivähoitopalveluja on jouduttu lisäämään nopeasti ohi talousarvion ja suunnitelmien. Tänä vuonna on avattu viisi uutta ryhmäperhepäivähoitopaikkaa ja viime vuonna kymmenen ohi budjetin.

Tänä vuonna on tehty noin 30 poikkeusjärjestelyä kuten perustettu yksi päivähoitoryhmä Kalajärven koululle. Päivähoitoryhmiä on perustettu myös useiden päiväkotien juhlasaleihin tai muihin ylimääräisiin tiloihin.

Uusia työntekijöitä on ollut haussa noin sata, mutta kaikkiin tehtäviin ei löydy päteviä työntekijöitä.

"Rekrytointi on kesken, mutta erityisesti pätevien sijaisten löytäminen on hirvittävän vaikeaa."

Sijaisiksi haetaan lähihoitajia. "Nyt nähdään se, että lähihoitajakoulutuksen aloituspaikkoja on pääkaupunkiseudulla ollut aivan liian vähän."

Myös pätevistä lastentarhanopettajista on pulaa.

Että tämmöinen tilanne täällä Espoossa. Toivottavasti tyttöjen uusi päiväkoti saa pian täydennystä vajaaseen henkilökuntaansa.

On jotenkin niin "takki tyhjä" olo etten keksi mitään kirjoitettavaa. Tämä päivä ollaan nautiskeltu tyttöjen kanssa kavereiden ja asukaspuistolaisten seurasta. Käytiin päiväkodissa viemässä täydennystä varavaatekerrastoon.

Maanantaina sitten klo 7:20.

Essi pääsee viettämään sitä ennen iloista viikonloppua Mirkan porukoiden mökille Micon kaveriksi.

Hyvää viikonloppua kaikille!

Ps. Pistetääs tähän loppuun vielä kuva Essin lemmikkietanoista (jotka tosin jo katos johonkin). Sen lisäksi markkinoidaan Mirkan Saksitaksia tämän ex-kotiäidin uusien rakennekynsien avulla. Kivaa kun on sisko jonka koekaniinina saan olla kaikissa ihanissa naistenjutskissa :)

1862341.jpg

"Äiti katso. Etanalta tuli kakka".

1862346.jpg

Geelikynnet :)